ToBuy Shop Blog

Kamerarendszer kiválasztása - 2. Milyen rögzítőt vegyek?

Biztonságtechnika
IP kamerák
Szűrés törlése
2021.10.05 14:39
Kamerarendszer kiválasztása - 2. Milyen rögzítőt vegyek?

És most folytatnák a kamerarendszerek kiválasztása mini sorozatunkat, ami a mai napon rögzítők kiválasztásával fog foglakozni. Előtte viszont érdemes lehet áttekinetni az előző cikkünket ami a kamera kiválasztásával foglakozott! - Milyen kamerát vegyek?

#2 Milyen rögzítőt vegyek?

 

Alapvetően három típusú rögzítőegységet különböztetünk meg.

NVR (Network Video Recorder) – Csak és kizárólag IP kamerák fogadására alkalmas. Nem csatlakoztathatunk rá analóg kamerákat.

DVR (Digital Video Recorder) – kizárólag analóg kamrák fogadására alkalmas készülék. Nem csatlakoztathatunk rá IP kamerát.

Hibrid DVR hybrid Digital Video Recorder – Ez a rögzítő egység képes fogadni analóg és IP kamerákat is.

 

Érdemes a rögzítő kiválasztásánál az alábbiakat figyelembe venni:

  • hány csatornát (kamerát) szeretnénk használni, illetve a későbbiekben szeretnénk-e bővíteni
  • tápellátás támogatása például IP kameránál, hogy POE képes legyen
  • a kamerát szeretnénk-e vezérelni (PTZ)
  • megjelenítő kimenetek típusa és száma (VGA, HDMI)
  • mekkora felbontásban szeretnénk rögzíteni
  • riasztás be és kimenetek száma
  • milyen kamerákkal szeretnénk használni (IP, analóg, vagy vegyesen), kamerák felbontása, szükséges sávszélesség (IP)

Nyilván a fenti felsorolás nem teljeskörű, de egy jó kiindulópont lehet, hogy mikre is érdemes főként figyelni.

Nade az előző cikkünkben már kitárgyaltuk (Milyen kamerát vegyek?), hogy egy kis családi ház számára egy 4 – 8 IP kamerából álló konstrukció lehet a legideálisabb főként, ha ezt magunk szeretnénk megcsinálni és nem szeretnénk az analóg kamerák kissé bonyolultnak tűnő szerelésével foglalkozni.

Most gondolkodjuk egy 4 kamerás rendszerben és a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha egy olyan NVR-t választunk (NVR2104HS-P-4KS2), ami eleve POE képes főleg ha meg tudjuk oldani, hogy az IP kamerák (IPC-HFW2431S-S) közvetlenül a rögzítőhöz csatlakozzanak, mert ebben az esetben az áramellátás is adott lesz a kameránknak és külön nem kell ezzel törődnünk. A szünetmentesítés kérdése is így jóval egyszerűbb, mert csak a rögzítőt kell szünetmentessé tenni (NJoy 800VA). És ne felejtsük el, hogy szükségünk lesz még egy HDD (WD Purple 3TB) re is amire menti a rögzítő a felvételeket. Mivel a fent megadott kamerák 4MP-esek és 4 darabbal számolunk, illetve alkalmazzuk a H.265 videó kódolást ezért, elégséges lehet egy 3TB -os HDD közel 30 nap tárolására, ha többet szeretnénk tárolni, akkor a rögzítő által támogatott legnagyobb kapacitású HDD-t vegyük, ami jelen példánkban 6TB HDD-t jelent (WD Purple 6TB). A kamerákat a rögzítőhöz sima UTP kábellel kell majd összekötni (UTP kábelek)

És amennyiben nem megoldható, hogy a kamerák direktben csatlakozzanak a rögzítőhöz, úgy nem szükséges, hogy maga a rögzítő POE képes legyen (NVR2104HS-4KS2), viszont szükségünk lesz egy POE képes hálózati eszközre (POE Switch) amihez fognak a kamerák csatlakozni.

 

Nézz körbe a Dahua NVR termékei között

NVR eszközök